• Webmail
 • Over Caiway

Wifi-verbinding optimaliseren

Op deze pagina vindt u alles over het optimaliseren van uw Wifi-verbinding. Controleer voor het volgen van deze stappen altijd of de bekabelde verbinding wel werkt, door bijvoorbeeld een laptop met een kabel op uw router aan te sluiten. Werkt de bekabelde verbinding ook niet goed, dan volgt u het stappenplan Geen internetverbinding, Trage internetverbinding of Verbrekende internetverbinding.

Wifi-router plaatsen


 1. Laat de Wifi-router ‘vrij’ staan. Zet bijvoorbeeld geen draadloze telefoon, babyfoon, magnetron of televisie dicht bij de Wifi-router. Deze kunnen invloed hebben op uw Wifi-signaal.
 2. Zorg dat de antenne van de Wifi-router gericht is op een centrale plek in de woning. Bij de Sitecom WLR-4004 zit de antenne achter de lampjes. Bij de Asus RT-AC68u zitten er drie losse antennes bovenop de router. Richt deze zoals dit in de installatiehandleiding beschreven staat.
 3. Voor de Sitecom geldt: plaats de Wifi-router voor optimale ventilatie met behulp van de meegeleverde beugel in staande positie, zoals hiernaast is afgebeeld

Meer over Wifi-router plaatsen

Stoorfactoren uitsluiten


Wifi is gevoelig voor stoorfactoren. Werkt uw Wifi na verloop van tijd minder goed, dan is er mogelijk iets veranderd waardoor het signaal wordt verstoord. Mogelijke oorzaken staan hieronder vermeld:

 • Magnetron
 • Televisie/monitor
 • Alarmsysteem
 • Weerstation
 • Ander draadloos netwerk (bijvoorbeeld bij de buren)
 • Elektronische dimmers
 • Kerstboom
 • Aquarium
 • DECT-telefoon set
 • Babyfoon
 • Draadloze lichtschakelaar / deurbel
 • Camerasysteem

Meer over stoorfactoren uitsluiten

Verouderde apparatuur uitsluiten


Uw Wifi-snelheid wordt bepaald door al uw apparaten die verbonden zijn op de Wifi. Elk apparaat kan een maximale internetsnelheid aan. Dit ziet u aan het symbool op de verpakking of de handleiding van het apparaat (pc, laptop, smartphone of tablet). Hoe hoger de maximaal ondersteunde Wifi-standaard, hoe hoger de Wifi-snelheid. Van laag naar hoog zijn de Wifi-standaarden: A, B, G, N en AC. Daarnaast hebben ook andere zaken, zoals bijvoorbeeld het aantal antennes (1x1, 2x2 of 3x3) op de router, invloed op de wifi-snelheid en -stabiliteit.


Verouderde apparatuur uitsluiten - Sitecom X4 Verouderde apparatuur uitsluiten - Asus RT-AC68uVerouderde apparatuur uitsluiten - TP-Link AC1200

Wifi-band wijzigen


De 2,4GHz wifi-band is al enige tijd drukker aan het worden. De 5GHz wifi-band is daarentegen een stuk rustiger. U kunt er dus voor kiezen om van de 2,4GHz band naar de 5GHz band te gaan om de wifi-drukte te ontlopen en de verbinding te verbeteren. Met de Sitecom X4 is het helaas niet mogelijk om de wifi-band te wijzigen. Met de Asus RT-AC68u kan dit wel. Wij raden u aan om voor apparaten die zich op dezelfde woonlaag bevinden en 5GHz ondersteunen altijd 5GHz te gebruiken. Heeft u geen Sitecom- of Asus-router? Raadpleeg dan de handleiding van uw eigen router om te kijken of het in uw geval mogelijk is.

Een extra router als point aansluiten


Als u alle bovenstaande zaken hebt geprobeerd, maar uw wifi nog steeds niet werkt zoals u dat zou willen, kunt u overwegen een extra router aan te schaffen en deze als access point in te stellen. Deze routersluit u dan met een kabel aan op uw huidige router om zo het draadloze bereik te vergroten.


Meer over router als access point aansluiten

Was dit antwoord nuttig?

Veelgestelde vragen

 • Kan ik mijn router ook in de meterkast neerzetten?

  Het korte antwoord is ja, dat kan. Als u echter uw router in de meterkast plaatst loopt u het risico dat de signalen tegengehouden worden door de muren en eventuele andere aanwezige apparaten. Het is daarom aan te raden de router op een zo open mogelijke plek neer te zetten, bijvoorbeeld in de woonkamer.

 • Hoe controleer ik of mijn router op de goede plek staat?

  Volg eerst de tips op deze pagina. Loop daarna rond en controleer of u op alle plekken waar u dat wilt (nagenoeg) vol bereik heeft. Als dat het geval is, dan heeft u uw router op de juiste wijze geplaatst. Is dat niet het geval, dan is de router mogelijk niet goed geplaatst of heeft u een extra access point nodig om de volledige woning van signaal te voorzien.

 • Ik heb soms storing maar soms ook niet, hoe kan dit?

  Als een van de apparaten die storing geven bijvoorbeeld alleen 's avonds gebruikt wordt kan het dat u alleen 's avonds last heeft van deze stoorfactor. Controleer dit door het bewuste apparaat uit te zetten op het moment dat u de storing ervaart.

 • Heeft verouderde apparatuur echt zoveel invloed op mijn wifi-snelheid?

  Op het moment dat er verouderde apparaten zijn kiest de router er automatisch voor om die apparaten ook van signaal te voorzien. Dit heeft tot gevolg dat de snelheid van de Wifi bij u een stuk lager zal worden. In onderstaande tabel ziet u hoeveel dit kan schelen.

 • Kunnen jullie mij helpen bij het installeren van een extra access point?

  Ja, onze monteurs kunnen tegen betaling voor u dit extra access point aansluiten. Kijk voor de voorwaarden op onze pagina installatieservice.

 • Welke router moet ik kopen?

  Er bestaan heel veel routers, wat het lastig maakt om een definitief antwoord op deze vraag te geven. Wel kunt u bijvoorbeeld op de website van Tweakers kijken naar de specificaties en reviews van verschillende routers. Laat u altijd goed informeren als u bijvoorbeeld naar de winkel gaat om een router aan te schaffen.

Regel het gemakkelijk online

met een van onze medewerkers!

Chat direct met een van onze medewerkers.
Zij beantwoorden direct je vragen.


Beschikbaar van maandag t/m zondag van 09:00 - 21:00